Kako skladištiti drva za ogrjev: 10 koraka (sa slikama)

Sadržaj:

Kako skladištiti drva za ogrjev: 10 koraka (sa slikama)
Kako skladištiti drva za ogrjev: 10 koraka (sa slikama)
Anonim

Ogrjevno drvo može pružiti toplinu tokom cijele zime, a kamin koji stvara može stvoriti ugodan ambijent. Pravilno skladištenje drva za ogrjev može zaštititi vaše drvo i stvoriti rezervu tokom hladnih sezona. Ako drva za ogrjev skladištite na otvorenom, odaberite mjesto u blizini svoje kuće izvan tla. Ako ga skladištite unutra, odaberite mjesto za skladištenje poput šupe ili ga držite u prtljažniku u svom domu. Zaštitite drvo za ogrjev od vlage kako bi učinkovito izgorjelo kad budete spremni zapaliti vatru.

Koraci

1. dio 3: Odabir lokacije za skladištenje

Spremite drva za ogrjev Korak 1
Spremite drva za ogrjev Korak 1

Korak 1. Potražite lokaciju u blizini svog doma

Prilikom skladištenja ogrjevnog drva važno je imati na umu praktičnost. Drva za ogrjev mogu biti teška za nošenje izvana u vaš dom, a to može biti posebno stresno u hladnijim mjesecima. Potražite odgovarajući prostor daleko od kuće kako biste izbjegli najezde termita i mrava stolara, ali dovoljno blizu za praktičnost.

Imajte na umu da ako u blizini vaše kuće nema odgovarajućih prostora, možete uložiti u kolica kako biste olakšali prijenos drva za ogrjev

Spremite drva za ogrjev Korak 2
Spremite drva za ogrjev Korak 2

Korak 2. Pronađite lokaciju izvan tla

Kada se drvo za ogrjev skladišti izravno na tlu, ono će brže istrunuti. Bakterije i insekti mogu ući u drvo za ogrjev, uzrokujući njegovo kvarenje. Potražite mesto van zemlje.

  • Površine poput betona, asfalta i čistog šljunka mogu biti dobre površine za ogrjev.
  • Ako ne možete pronaći odgovarajuću površinu, možete upotrijebiti štapove za podizanje drva za ogrjev sa zemlje. Takođe možete položiti ceradu ispod ogrevnog drveta.
Spremite drva za ogrjev Korak 3
Spremite drva za ogrjev Korak 3

Korak 3. Provjerite ima li mjesta u vanjskoj šupi za skladištenje koja nije drvena

Ako imate šupu za skladištenje na otvorenom, ovo je odlično mjesto za skladištenje drva za ogrjev. U šupi će ogrjevno drvo biti zaštićeno od kiše. Šupa će također predstavljati barijeru između drva za ogrjev i tla. Ako je moguće, držite drva za ogrjev u vanjskoj šupi. Pazite da termiti i mravi -stolari zauzmu dom u drvenim šupama jer mogu uzrokovati značajna strukturna oštećenja.

Ogrevno drvo možete skladištiti i u garaži

Spremite drva za ogrjev Korak 4
Spremite drva za ogrjev Korak 4

Korak 4. Nikada se ne preporučuje skladištenje ogrjevnog drveta u kućama

Bube, uključujući termite i mrave stolare, mogu udariti u drvo i uzrokovati značajnu materijalnu štetu na drvenim konstrukcijama.

  • Ogrjevno drvo možete pohraniti u stari prtljažnik, ako ga imate.
  • Neki kamini imaju odjeljke ugrađene u zid pored njih u koje možete spremiti drva za ogrjev.
  • Pobrinite se da drvo za ogrjev koje skladištite u zatvorenom prostoru bude potpuno suho. Ako ste sami usitnili ili sakupili drva za ogrjev, trebali biste ih skladištiti vani dok se ne osuše. Drva za ogrjev potrebno je oko šest mjeseci da se potpuno osuše.

Score

0 / 0

1. dio Kviz

Zašto biste trebali skladištiti drva za ogrjev tako da ne dodiruju tlo?

Tako ga je lakše podići.

Ne baš! Trebali biste moći lako podići drva za ogrjev bez obzira na to kako se skladište. Mnogi ljudi drve svoje drvo za ogrjev u blizini svoje kuće pa ih ne moraju premještati daleko preko zime. Pogodi ponovo!

Tako da ne trune.

Da! Kada držite drva za ogrjev na tlu, bakterije i bube mogu doprijeti do njih, što će im brže trunuti. Da biste to spriječili, pomoću štapova ili dasaka podignite drvo ili ga položite na ceradu. Čitajte dalje za još jedno pitanje iz kviza.

Tako se lakše suši.

Nije nužno! Drva za ogrjev spremljena vani neće se brže sušiti ako ne dodiruju tlo. Ogrjevno drvo uvijek trebate skladištiti vani dok se potpuno ne osuši, što može potrajati i do 6 mjeseci. Zatim ga možete premjestiti unutra. Pogodi ponovo!

Želite još kvizova?

Nastavite sa testiranjem!

Dio 2 od 3: Sigurno skladištenje ogrjevnog drva

Spremite drva za ogrjev Korak 5
Spremite drva za ogrjev Korak 5

Korak 1. Podignite drva za ogrjev daskama 2 prema 4 ili 4x4 pod pritiskom, ako je potrebno

Ako ne možete pronaći prostor na otvorenom izvan tla, možete lako podići drvo za ogrjev pomoću dasaka 2 do 4. Ploče možete kupiti u bilo kojoj željezariji i stvoriti prostor za brzo ogrjev.

  • Položite ploče na tlo udaljene oko 15 cm. Položite onoliko redova dasaka koliko vam je potrebno za slaganje drva za ogrjev.
  • Ogrjevno drvo položite preko dasaka držeći ih paralelno s daskama. Daske bi trebale lagano uzdići drvo za ogrjev od tla, sprječavajući njegovo dodirivanje tla.
Spremite drva za ogrjev Korak 6
Spremite drva za ogrjev Korak 6

Korak 2. Upotrijebite ceradu da zaštitite svoje drvo za ogrjev od vlage

Uvijek biste trebali položiti ceradu na drva za ogrjev. Ceradu možete kupiti u bilo kojoj željezariji. Jednostavno položite ceradu preko drva za ogrjev i zavežite je kako biste je učvrstili. Ceradu možete izvagati i nečim poput cigle.

Važno je omogućiti cirkulaciju zraka jer ne želite da vam se ogrjev previše osuši. Trebate ostaviti strane gomile otvorene kako biste omogućili protok zraka

Spremite drva za ogrjev Korak 7
Spremite drva za ogrjev Korak 7

Korak 3. Efikasno slažite drva za ogrjev

Prilikom slaganja drva za ogrjev, učinite to učinkovito. Nepravilno slaganje drva za ogrjev može uzrokovati brže truljenje.

  • Ogrjevno drvo uvijek trebate slagati umjesto da ga bacate na hrpu. To će potaknuti cirkulaciju zraka i spriječiti sušenje ogrjevnog drva.
  • Nikada ne slažite drva za ogrjev na zid dok ih slažete na otvorenom. To može ostaviti drvo za ogrjev osjetljivo na vlagu i bakterije. Uvijek ostavite nekoliko centimetara prostora između drva za ogrjev i zida. Nikada ne stavljajte drvo za ogrjev uz bočne strane drvene konstrukcije, uključujući i vašu kuću, jer će to pozvati termite i mrave stolare da gostuju u vašem domu.

Score

0 / 0

2. dio Kviz

U kojem smjeru trebate položiti drva za ogrjev preko dasaka?

Paralelno sa pločama

Tačno! Ogrjevno drvo trebate položiti paralelno s daskama kako biste formirali uredan i čvrst snop. Upamtite da daske trebaju podići drvo za ogrjev dovoljno da ne dodiruje tlo. Čitajte dalje za još jedno pitanje iz kviza.

Okomito na daske

Pokušaj ponovo! Ne zaboravite da uvijek uredno slažete drva za ogrjev umjesto da ih bacate na hrpu. To će omogućiti cirkulaciju zraka, sprječavajući truljenje. Pokušaj ponovo…

Dijagonalno prema pločama

Ne! Slaganje drva za ogrjev dijagonalno ostavit će nešto da visi s dasaka, što hrpu može učiniti manje čvrstom. Odaberite drugi odgovor!

Želite još kvizova?

Nastavite sa testiranjem!

3. dio 3: Izbjegavanje zamki

Spremite drva za ogrjev Korak 8
Spremite drva za ogrjev Korak 8

Korak 1. Ne stavljajte ceradu na drva za ogrjev prije nego što se osuši

Mokro drvo za ogrjev mora se osušiti prije nego što se može sigurno skladištiti. Mokro drvo treba izložiti otvorenom zraku kako bi se osušilo. Ako ste upravo sakupili drvo za ogrjev, suzdržite se od stavljanja cerade preko njega.

Ako će padati kiša, prikladno je pokriti mokro drvo za ogrjev ceradom. Samo pazite da stranice hrpe drva za ogrjev ne budu otkrivene

Spremite drva za ogrjev Korak 9
Spremite drva za ogrjev Korak 9

Korak 2. Provjerite je li vaše drvo za ogrjev spremno prije upotrebe

Ne želite bacati mokro drvo za ogrjev u kamin. Prije upotrebe drva za ogrjev provjerite je li dovoljno suho.

  • Suho drvo za ogrjev bit će sivo s pukotinama po rubovima.
  • Suvo ogrevno drvo takođe će biti mnogo lakše od mokrog.
Spremite drva za ogrjev Korak 10
Spremite drva za ogrjev Korak 10

Korak 3. Provjerite sve lokalne propise u vezi skladištenja ogrjevnog drva

Moguće je da vaš grad ili susjedstvo imaju propise o skladištenju drva za ogrjev. Pregledajte lokalne kodove u svom području prije nego odaberete način skladištenja za ogrjev. Želite biti sigurni da svoje drvo za ogrjev skladištite legalno. Score

0 / 0

3. dio Kviz

Kako izgleda suho drvo za ogrjev?

Crna bez pukotina

Ne! Ako je vaše drvo za ogrjev crno bez pukotina, može biti trulo. Pregledajte drva za ogrjev kako biste bili sigurni da to nije slučaj. Odaberite drugi odgovor!

Svijetlosmeđa bez pukotina

Ne baš! Ako je vaše drvo za ogrjev svijetlosmeđe boje i nema pukotina, još je previše vlažno za upotrebu. Ostavite da se osuši još nekoliko nedelja. Postoji bolja opcija!

Tamno smeđa s pukotinama po rubovima

Pokušaj ponovo! Dok suho drvo za ogrjev ima pukotine po rubovima, tamnosmeđa boja ukazuje na to da je drvo još uvijek mokro. Ostavite da se još malo osuši. Pogodi ponovo!

Siva s pukotinama po rubovima

Tako je! Suho drvo za ogrjev bit će i lakše podizati od mokrog. Čitajte dalje za još jedno pitanje iz kviza.

Želite još kvizova?

Nastavite sa testiranjem!

Video - Korištenjem ove usluge neke se informacije mogu podijeliti s YouTubeom

Upozorenja

  • Držite djecu podalje od gomila drva za ogrjev i redova. Naučite djecu da gomila nije mjesto za igru.
  • Pazite na zmije oko skladištenih hrpa drva. Zmije se kriju u gomilama drveta kako bi se sklonile od niskih temperatura i sakrile od drugih predatora.
  • Ogrjevno drvo može sadržavati termite i mrave stolare koji mogu ozbiljno oštetiti drvene kuće i konstrukcije. Jednom kada dođe do zaraze u vašem domu, pronalaženje i liječenje može biti jako skupo. Iako je u iskušenju donijeti drva za ogrjev u zatvoreni prostor ili ih složiti uz bočne strane kuće, garaže ili šupe, toplo se preporučuje da drvo za ogrjev ostavite dalje od drvenih konstrukcija.

Preporučuje se: