4 jednostavna načina za podešavanje ventila za punjenje u toaletu

Sadržaj:

4 jednostavna načina za podešavanje ventila za punjenje u toaletu
4 jednostavna načina za podešavanje ventila za punjenje u toaletu
Anonim

Ventil za punjenje, poznat i kao ulazni ventil, visoki je plastični komad u spremniku vašeg WC -a. Uvlači vodu iz dovodnog voda u rezervoar i koristi kuglični plovak ili vod za automatsko isključivanje vode kada dosegne određeni nivo. Način podešavanja ventila za punjenje ovisi o vrsti ventila za punjenje. Noviji ventili mogu se automatski podešavati, dok stariji modeli obično zahtijevaju vijčane pogone za podešavanje. Ako nivo vode nije problem, pokušajte očistiti ventil za punjenje. Začepljenja ili nakupljanje nečistoća često će uzrokovati loše performanse vašeg WC -a, a uklanjanje začepljenja ispuštanjem vode bez poklopca može riješiti vaš problem.

Koraci

Metoda 1 od 4: Zatvaranje vode i pregled ventila

Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 1
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 1

Korak 1. Otvorite rezervoar i uporedite nivo vode sa ventilom za punjenje

Većina spremnika ima vodovodni vod na ispusnom ventilu-cijev pored ventila za punjenje gdje voda istječe ako postane previsoka. Uporedite nivo vode sa linijom na ventilu za ispiranje da vidite da li je voda previsoka ili niska. Ako toalet uvijek radi, moći ćete vidjeti vodu koja se slijeva u ventil za ispiranje, a to je znak da je razina previsoka.

  • Ako na ventilu nema indikatora vodovodne cijevi, a toalet je prije radio dobro, pogledajte zidove s unutarnje strane spremnika. Vidjet ćete nakupljanje kalcija i mrlje vode na mjestu gdje voda obično stoji. Ako je vodostaj ispod ili iznad te linije, potrebno ga je prilagoditi.
  • Ako želite označiti staru, neoznačenu liniju za punjenje, električnom trakom možete označiti mjesto na kojem bi voda trebala biti nakon sušenja mjesta čistim ručnikom.
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 2
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 2

Korak 2. Pogledajte ventil za punjenje da vidite koji model imate

Postoje 2 različite vrste ventila za punjenje. Stariji rezervoari imaju gumenu kuglu, zvanu kugla, koja pluta na vrhu vode. Kad voda napuni spremnik, lopta se podiže dok ne isključi vodu klizanjem poklopca preko ventila. Ako ne vidite slavinu, imate noviji ventil za punjenje, koji se obično naziva cijevni ventil ili ventil bez plovka. Pregledajte rezervoar da vidite kakav ventil za punjenje imate.

Šuplja cijev pored vašeg ventila za punjenje je ventil za ispiranje. Ako je nivo vode previsok, voda se prelijeva u ventil za ispiranje kako bi se oslobodila viška vode. Ako čujete da spremnik uvijek radi, to je zato što je linija za punjenje viša od visine ventila za ispiranje

Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 3
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 3

Korak 3. Zatvorite dovod vode i isperite rezervoar da biste ga ispraznili

Kleknite na koljena i pogledajte iza toaleta. Srebrna ili bakrena cijev prolazi iz WC -a u zid. Ovo je vaš dovodni vod i dovodi vodu u vaš WC kroz ventil za punjenje. Okrenite ga u smjeru suprotnom od kazaljke na satu dok se više ne može okrenuti da biste ga zatvorili i isperite spremnik kako biste se riješili vode.

  • Ne morate isključivati vodu ako imate vijak koji povezuje ventil za punjenje s plovkom. Ovo je uobičajena karakteristika na modelima napravljenim nakon 2000.
  • Iako voda u WC školjci nije sanitarna, voda u rezervoaru je u redu. Ne osjećajte se nervozno ili iscrpljeno mokrim rukama u spremniku!

Metoda 2 od 4: Podešavanje rezervoara

Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 4
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 4

Korak 1. Potražite vijak koji povezuje slavinu sa ventilom za punjenje

Pratite cijev ili metalnu traku koja povezuje slavinu sa ventilom za punjenje. Pogledajte spoj na mjestu gdje se spaja s rezervoarom za plosnatu glavu ili Philips vijak. Koliko je ovaj vijak zategnut određuje koliko je visoka ili niska linija punjenja. Nabavite odgovarajući odvijač na osnovu glave vašeg vijka.

Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 5
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 5

Korak 2. Pritegnite ili otpustite vijak da biste podigli ili spustili nivo vode

Ako je nivo vode previsok, otpustite vijak okretanjem u smjeru suprotnom od kazaljke na satu kako biste smanjili količinu vode potrebnu za aktiviranje zatvaranja ventila za punjenje. Ako je nivo vode prenizak, zategnite vijak okrećući ga 2-3 puta u smjeru kazaljke na satu. Podesite kuglu sve dok se dno loptice ne nasloni na istu razinu kao linija za punjenje.

  • Ako imate kuglicu koja je spojena cijevi, ovu kuglu možete podići i spustiti okretanjem vijka koji spaja cijev s ventilom za punjenje.
  • Učinite ovo posebno popravkom s vodom koja je još u spremniku. Ne trebate ga da biste dohvatili vijak i morat ćete ga ispirati iznova i iznova da vidite kako podešavanja funkcioniraju.
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 6
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 6

Korak 3. Ponovo uključite vodu i testirajte rezervoar

Okrenite brojčanik na dovodnom vodu iza toaleta u smjeru suprotnom od kazaljke na satu da otvorite vodu. Neka se vaš tenk napuni i gledajte kako se podiže lopta. Kad se slavina prestane kretati, provjerite ima li vode na liniji za punjenje i izvršite dodatna podešavanja. Isperite ga i provjerite ponovo.

  • Ako ste spustili vodu i htjeli ste je podići, okrenite vijak na ventilu za punjenje (ili samom ventilu za punjenje) u suprotnom smjeru.
  • Ponavljajte ovaj postupak sve dok vodu ne pomerite na nivo koji vam odgovara.

Metoda 3 od 4: Podešavanje novijeg ventila za punjenje

Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 7
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 7

Korak 1. Okrenite točkić na vrhu ventila za punjenje ako imate noviji model

Skinite poklopac rezervoara i pregledajte na vrhu ventila za punjenje brojčanik ili prekidač. Ako je nivo vode previsok, okrenite točkić udesno 1-2 okretaja. Ako je nivo vode prenizak, okrenite točkić ulijevo 1-2 okretaja. Uključite vodu i gledajte kako se puni kako biste vidjeli kako se nivo vode mijenja. Ponovite ovaj postupak da voda dođe do linije za punjenje ili prihvatljivog nivoa.

  • Ovaj brojčanik ili prekidač može, ali i ne mora biti označen. Ako je označeno, na njemu će biti "nivo vode" ili "nivo".
  • Ovo je uobičajena karakteristika automatskih ventila za punjenje. Ovi modeli se obično proizvode nakon 2010.
  • To možete učiniti s uključenom ili isključenom vodom za ovaj stil ventila za punjenje-to nije nužno važno.

Varijacija:

Ako ventil za punjenje nema brojčanik i na vrhu nema vijka, pokušajte okrenuti cijeli ventil za punjenje lijevo ili desno i provjerite ide li gore -dolje. Ako se to dogodi, na ovaj način prilagođavate nivo vode. Sredina glomazne glave ventila za punjenje mora biti na istoj vodoravnoj liniji s ventilom za ispiranje-cijevi pored ventila za punjenje iz koje izlazi voda.

Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 8
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 8

Korak 2. Otključajte prsten u podnožju modela koji ne plutaju i gurnite ga za podešavanje

Neki ventili za punjenje s automatskim plovcima nemaju vijak za podešavanje ili brojčanik na vrhu. Ovi modeli se obično pričvršćuju na cijev u dnu WC -a. Kad je voda isključena, potražite prsten omotan oko dna ventila za punjenje. Gurnite ga povlačenjem prema gore da biste otključali ventil za punjenje. Povucite cijeli ventil gore ili dolje kako biste prilagodili nivo vode prije nego što gurnete prsten prema dolje kako biste ga zaključali.

Ventil za punjenje bi se mogao malo zaglaviti ako dugo nije bio podešen. Čvrsto držite, ali nemojte povlačiti toliko da se potpuno otkine s cijevi

Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 9
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 9

Korak 3. Ponovo uključite vodu i provjerite nivo vode

Okrenite brojčanik na dovodnoj liniji ispod rezervoara da biste ponovo uključili vodu. Pustite da se rezervoar napuni vodom i zajedno sa linijom za punjenje pogledajte gdje se voda nalazi. Ako je voda previsoka ili premala, prilagodite je prema potrebi.

Metoda 4 od 4: Čišćenje ventila za punjenje

Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 10
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 10

Korak 1. Uklonite čep ventila za punjenje okretanjem ili uklanjanjem vijaka

Poklopac ventila za punjenje je gornji dio vašeg sklopa ventila za punjenje. To je veliki glomazni odjeljak na vrhu cijevi. Noviji ventili se obično mogu odvrnuti pritiskom i okretanjem u smjeru kazaljke na satu. Starije modele obično je potrebno odvrnuti i povući. Uklonite sve vijke pomoću Philips ili odvijača s ravnom glavom ako imate stariji model.

  • Ako imate kuglični plovak, skinite ga s lanca koji ga povezuje s ventilom za punjenje ili ga odvrnite prije nego što pokušate skinuti poklopac ventila za punjenje.
  • Ovo će raditi na oba stila ventila za punjenje.
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 11
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 11

Korak 2. Preokrenite poklopac i uklonite gumeni prsten

Okrenite poklopac naopako. Pogledajte unutrašnji obruč za gumeni prsten. Iskočite tako da ga podignete noktom. Ako ga ne možete ukloniti prstom, odvijte ga pomoću odvijača s ravnom glavom.

Svaki ventil za punjenje je drugačiji, ali prsten je gotovo uvijek drugačije boje od ostatka mehanizma

Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 12
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 12

Korak 3. Isperite prsten pod hladnom vodom i očistite ga

Ovaj prsten će skupljati minerale i prljavštinu s vremenom, a može biti i krivac šištanja ili nedosljednog toaleta. Uključite mlaz hladne vode i držite prsten ispod njega dok ga okrećete kako biste ga isprali. Trljajte obje strane prstena između prstiju kako biste uklonili neželjene nakupine.

Upozorenje:

Ako je ovaj gumeni prsten oštećen, morat ćete ga zamijeniti. Kupite zamjenu od iste kompanije koja je izradila vaš ventil za punjenje. Ovi komadi nisu univerzalni. Ako želite zamijeniti cijelu kapu, obično možete kupiti zamjenu od iste kompanije.

Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 13
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 13

Korak 4. Postavite čep na otvoreni ventil za punjenje i uključite vodu

Okrenite kapu naopako i postavite je na mjesto na vrhu rupe na mjestu na kojem je bila. Ponovo uključite dovod vode okretanjem dugmeta 2-3 puta i ostavite vodu otvorenu 5-6 sekundi. Voda će isprati sve blokade ili nečistoće koje su se zaglavile u ventilu za punjenje.

  • Voda će izlaziti sa strana kapice, ali držanje čepa iznad rupe spriječit će vodu da puca ravno prema gore.
  • Da je u vašem ventilu za punjenje bilo ostataka, on bi bio prilično mali. Kapa neće držati ništa zaključano.
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 14
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 14

Korak 5. Brzo zatvorite vodu, a zatim ponovo postavite poklopac

Nakon što vidite da voda izvire sa strane vaše naopako okrenute kapice, okrenite gumb za napajanje u smjeru suprotnom od kazaljke na satu kako biste ga isključili. Vratite gumeni prsten u poklopac ventila za punjenje i vratite čep na vrh gdje je i bio.

Uklonite ostatke koji izlaze iz ventila za punjenje prije ponovnog punjenja spremnika

Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 15
Podesite ventil za punjenje na toaletu Korak 15

Korak 6. Ponovo uključite vodu i napunite rezervoar

Kada se ventil za punjenje ponovno sastavi, ponovo uključite vodu okretanjem dugmeta na dovodnom vodu skroz ulijevo. Nakon što se voda ponovo spoji, spremnik će se napuniti. Isperite toalet da biste ga testirali i provjerite da li je nestala neželjena buka i da se toalet puni kako treba.

Preporučuje se: