Kako organizirati mjesto za svečanu večeru: 10 koraka

Sadržaj:

Kako organizirati mjesto za svečanu večeru: 10 koraka
Kako organizirati mjesto za svečanu večeru: 10 koraka
Anonim

U današnjem užurbanom svijetu restorana brze hrane i TV večera lako je zaboraviti kako pravilno postaviti stol za svečanu večeru. Iako to možda nije vještina koja vam je često potrebna, ipak se pojavljuju prilike za koje je formalno postavljanje mjesta apsolutno neophodno. Naučite osnove i bit ćete spremni s lakoćom ugostiti (ili prisustvovati!) Bilo kojoj svečanoj večeri.

Koraci

Predložak za formalno postavljanje mjesta

Image
Image

Šablon za postavljanje mesta

1. dio od 2: Uređivanje izvornih postavki

Organizujte mesto za formalnu večeru Korak 1
Organizujte mesto za formalnu večeru Korak 1

Korak 1. Odlučite koje kurseve ćete služiti

Krajnje okruženje koje pružate svojim gostima ovisit će o tome koje ćete tečajeve odlučiti poslužiti; Obrok sa pet ili sedam jela tipičan je za formalnu večeru. Odlučite se za svoj jelovnik, imajući na umu da se tipični obroci poslužuju sljedećim redoslijedom:

  • Prvi kurs: Predjelo/školjke
  • Drugo jelo: supa
  • Treći kurs: Riba
  • Četvrto jelo: Pečenje
  • Peti kurs: Igra (za obrok od 5 sljedova, četvrti/peti kurs se kombinuju kao predjelo po izboru).
  • Šesto jelo: Salata (da, salata zaista dolazi nakon predjela)
  • Sedmi kurs: Desert
  • Osmi kurs: Voće, sir i kafa (izborno)
  • Deveti kurs: Orasi i grožđice (izborno).
Organizujte mesto za formalnu večeru Korak 2
Organizujte mesto za formalnu večeru Korak 2

Korak 2. Odaberite pribor i posuđe

Prije postavljanja stola morate provjeriti imate li pripremljeno odgovarajuće posuđe i posuđe. Za svako mesno jelo trebat će vam jedna vilica (za predjelo od morskih plodova treba koristiti vilicu s plodovima mora), žlica za juhu i desert, noževi za predjelo, maslac i riba (ako se poslužuju), punjač, jelo za maslac/kruh i izbor čaša (pehar za vodu, čaša za bijelo vino, čaša za crno vino i flaša za šampanjac su sve opcije).

  • Svaki jelovnik izlazi iz kuhinje na vlastitom jelu, stoga ne brinite o tome da li ćete poslužiti posuđe u okruženju.
  • Pripremite platnene salvete sa prstenovima za salvete kao dodatni ukrasni element na stolu.
Organizujte mesto za formalnu večeru Korak 3
Organizujte mesto za formalnu večeru Korak 3

Korak 3. Postavite posuđe

Središnji dio postavke mjesta je punjač. Ovo je veliko jelo koje ide ispod svakog tanjura na kojem se iznose jela. Punjač će ostati na stolu sve dok se predjelo ne potroši, a zatim ga treba ukloniti zajedno s predjelom. Postavite punjač u središte svake postavke. Drugo jelo koje trebate imati jelo s maslacem/kruhom. Ovo će biti postavljeno gore i lijevo od punjača.

  • Kad skinete ploče prije unosa, ostavite punjač i uzmite samo prazne ploče.
  • Trebali biste imati asortiman kruha za svoje goste, što je svrha jela od kruha/maslaca.
  • Vaš platneni ubrus treba staviti na vrh punjača.
Organizujte mesto za formalnu večeru Korak 4
Organizujte mesto za formalnu večeru Korak 4

Korak 4. Postavite pribor

Iako se čini da tri vilice, dva noža i dvije žlice izgledaju zastrašujuće, njihovo postavljanje je zapravo prilično jednostavno. S vašim priborom koristite ih izvana unutra. Dakle, s lijeve strane punjača trebali biste imati vilicu za ribu> vilicu za salatu> vilicu za predjelo. Na desnu stranu punjača smjestit ćete nož za večeru> nož za ribu> žlicu za juhu. Iznad vašeg tanjura vodoravno poravnajte kašiku za desert i opcijsku vilicu za desert. Nož za maslac treba postaviti dijagonalno preko posude za maslac/kruh.

  • Svaki pribor bit će uklonjen sa stola nakon što se upotrijebi.
  • Ako ne poslužujete ribu, nema potrebe stavljati viljušku i nož za ribu na stol.
  • Ako služite školjke kao predjelo, vilicu od školjaka trebate staviti s desne strane žlice za juhu. Ovo je jedina vilica koja se može postaviti s desne strane stola.
  • Svaki pribor treba biti ravnomjerno udaljen jedan od drugog i punjača.
Dogovorite mjesto za formalnu večeru Korak 5
Dogovorite mjesto za formalnu večeru Korak 5

Korak 5. Postavite naočare

Čaše koje odaberete da koristite zavise od toga šta poslužujete uz večeru. Tradicionalno postoji barem pehar za vodu i čaša za vino, ali to može varirati. Pehar za vodu postavite direktno iznad noža, poravnajte sa posudom za kruh/maslac. Dodajte svoju čašu vina s desne strane, obično iznad žlice za juhu. Ako dodate treću čašu za vino (za drugu vrstu vina), postavite je iznad i između čaše za vodu i prve čaše za vino. Opcionalna flauta za šampanjac takođe može biti uključena i treba je postaviti iznad i desno od prve čaše za vino.

  • Slično priboru, i vaše čaše trebaju biti postavljene prema redoslijedu upotrebe.
  • Voda se često poslužuje već u čaši, dok se vino i šampanjac toče tokom tečajeva.
  • Ako odlučite poslužiti kavu (kao u obroku od devet slijedova), kavu na kraju morate izvaditi u demi-tasseu (vrsta espresso šalice) i ukloniti je s tanjirima voća/sira.

Dio 2 od 2: Podešavanje postavki stola za svaki kurs

Organizujte mesto za formalnu večeru Korak 6
Organizujte mesto za formalnu večeru Korak 6

Korak 1. Postavite sto za supu

Za prvi obrok supe postoje dvije mogućnosti: donesite zdjele iste juhe iz kuhinje ili ponudite supe na bazi vode ili vrhnja i poslužite ih u svježim jelima za stolom. Prvi se servira već sipan u činije i iznet iz kuhinje. Potonji se (pažljivo) poslužuje za stolom u čistim zdjelama. Zdjele za supu treba unijeti u posude za posluživanje u slučaju izlijevanja. Kad svi pojedu svoju juhu, žlice za supu treba staviti (zdjelom okrenutu prema gore) s desne strane zdjele, na tanjur za posluživanje.

  • Tanjur, zdjelu i žlicu treba ukloniti sa stola nakon prvog jela.
  • Jelo s kruhom i maslacem trebalo bi ostati na stolu, čak i ako se koristilo uz juhu.
Dogovorite mjesto za formalnu večeru Korak 7
Dogovorite mjesto za formalnu večeru Korak 7

Korak 2. Postavite stol za ribu

S uklonjenom juhom, riblje jelo treba unijeti u vlastito jelo. Ovo treba staviti na punjač i jesti s nožem za ribe i viljuškom (pribor najudaljeniji od punjača s obje strane). Kad se riba konzumira, vilicu i nož za ribu treba postaviti dijagonalno preko posude, a ručke svake od njih staviti na oznaku ‘4:00’ kao da je tanjur sat.

Organizujte mesto za formalnu večeru Korak 8
Organizujte mesto za formalnu večeru Korak 8

Korak 3. Postavite sto za glavno jelo

Glavno jelo treba iznijeti na veliki tanjur koji je prethodno zagrijan. Ovo bi trebalo ići na punjač, a jede se s vilicom i nožem za večeru. Kad svi završe s predjelom, tanjur se može ukloniti zajedno s punjačem, vilicom za večeru i nožem. Nož i vilica obično su postavljeni dijagonalno preko tanjura, na sličan način kao i pribor za ribu.

Organizujte mesto za formalnu večeru Korak 9
Organizujte mesto za formalnu večeru Korak 9

Korak 4. Postavite stol za salatu

Salata se obično jede nakon predjela na svečanoj večeri. Kad je punjač izvađen, postavite ploču za salatu u središte postavke. Ovo treba pojesti s posljednjom preostalom vilicom. Kad je salata završena, tanjur za salatu, viljušku za salatu i jelo za kruh/maslac s nožem za maslac i čaše za vino/šampanjac trebali biste ukloniti. Ostaje samo pehar za vodu i kašika za desert (i opcionalna viljuška za desert).

Organizujte mesto za formalnu večeru Korak 10
Organizujte mesto za formalnu večeru Korak 10

Korak 5. Postavite stol za desert

Posljednji večernji večer obično je desert i kava, osim ako ne poslužujete vrlo formalnu večeru s devet sljedova. Bez obzira na to, pustinju treba unijeti na tanjur i postaviti u sredinu ambijenta, a demikusa ili šoljicu za čaj staviti žličicu desno od nje ispod čaše za vodu. Krema i šećer mogu se staviti na stol za upotrebu u kavi ili čaju, po želji. Kad je desert gotov, sva jela treba ukloniti, ostavljajući goli stol.

Savjeti

  • Odaberite niske središnje dijelove. Ne želite ometati međusobni pogled gostiju ili njihove razgovore.
  • Najvažnija stvar koju morate imati na umu pri postavljanju stola je osigurati da će vašim gostima biti ugodno. Sa povećanjem ležernijeg objedovanja, zabavno je povući sva mjesta i postaviti službeni stol. Nemojte, međutim, izgubiti iz vida udobnost svojih gostiju i vlastitu zabavu (zato se često zabavljamo). Ako nemate sve oznake formalnog stola, možete iznajmiti predmete ili se zabaviti i improvizirati. Neki od najljepših stolova rezultat su improvizacije i korištenja neočekivanih predmeta.
  • U svim osim formalnih postavki, nemojte se bojati miješati i slagati ako nemate dovoljno odgovarajućeg pribora za jelo. Miješanje i usklađivanje postalo je sve popularnije.

Preporučuje se: